Nasveti

Ker je ustno zdravje nosečnic in malčkov zelo pomembno, želimo, da si preberete spodaj napisane koristne nasvete, ki jih je izdal Odbor za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Ali moram med nosečnostjo obiskovati svojega zobozdravnika?
Da, praviloma ga je treba obiskati vsakih šest mesecev, zaradi hormonskih sprememb pa ustno zdravje pri nekaterih ženskah v obdobju nosečnosti zahteva več pozornosti. Morda boste opazili, da so dlesni bolj nagnjene h krvavenju. Hormonske spremembe namreč povečajo odziv obzobnih tkiv na bakterije v zobnih oblogah (plaku), ki povzročajo vnetje dlesni. V takšnih primerih vam bo pomagal vaš zobozdravnik, predvidoma predvsem z nasveti za temeljito ustno higieno.


Je zobozdravniška oskrba med nosečnostjo varna?
Da. Pri običajni zobozdravniški oskrbi ni pričakovati težav. Podobno kot na drugih področjih medicine, pa je z zdravljenjem najbolje počakati na čas po porodu, če je to mogoče.

Ali nosečnost lahko slabo vpliva na zobe?
Ne. Govorice o pomanjkanju kalcija zaradi nosečnosti in o tem, da na vsakega otroka izgubimo po en zob, so popolnoma neutemeljene.

Kaj pa prehrana med nosečnostjo?
Nekatere ženske izkusijo t. i. jutranjo slabost, zaradi česar rajši jedo po malem in pogosto. Poskusite se izogibati hrani s sladkorjem, saj je vedno pomembno, da ste pozorni na to, kaj in kako pogosto jeste in pijete. Z uravnoteženo prehrano in rednimi obroki lahko izboljšate tako svoje splošno zdravje kot zdravje svojih zob.

Ali lahko moje ustno zdravje vpliva na ustno zdravje otroka?
Da, znano je, da so materina usta najpogostejši vir prenosa bakterij, ki povzročajo karies, v otrokova usta. Ob rojstvu otrok teh bakterij nima; z njimi se »okuži« pozneje, vendar običajno že v zgodnjem otroštvu. Zdaj vemo, da je verjetnost, da otrok ne bo imel kariesa zgodnjega otroštva, veliko večja pri materah z zdravo ustno votlino kot pri tistih, ki imajo aktivne kariozne spremembe. Odločitev, da boste med nosečnostjo vzdrževali svojo ustno votlino zdravo, je tudi odločitev za zaščito otrokovega ustnega zdravja.


Kdaj moram svojega otroka prvič peljati k zobozdravniku?
Priporočljivo je, da otroka prvič peljete k zobozdravniku, najbolje k specialistu za otroško in preventivno zobozdravstvo, v starosti od šest do dvanajst mesecev, torej še pred prvim rojstnim dnem. Lahko pa ga tudi vzamete s seboj, ko boste šli sami na pregled, da se otrok seznani z okoljem zobozdravniške ordinacije, vendar se o tem najprej posvetujte s svojim izbranim zobozdravnikom.

Kdaj bodo mojemu otroku izraščali prvi zobje?
Vaš otrok bo začel dobivati prve zobe verjetno pri starosti okrog šest mesecev, čeprav nekaterim otrokom izrastejo že prej, nekateri pa jih v starosti dvanajst mesecev še nimajo. Vseh dvajset mlečnih zob bo izrastlih, ko bo otrok star okrog dve leti. Stalni zobje bodo izraščali med šestim in štirinajstim letom starosti.


Ali je izraščanje zob boleče?
Ko jim izraščajo zobje, so nekateri otroci lahko razdražljivi in neprespani, lahko imajo tudi občutljive dlesni. Nežno drgnjenje dlesni s čistim prstom ali hladno žličko lahko deluje blažilno. Obstajajo tudi obročki (grizala), ki jih je mogoče ohladiti. Utegnejo pomagati, vendar pa se je, zaradi različnih stopenj nelagodja, najbolje posvetovati z zobozdravnikom.
Izraščanje zob pa nikakor ni povezano z resnimi bolezenskimi znaki, kot so driska, izpuščaji ali vročina, zato je treba vzrok zanje najti s pomočjo otrokovega zdravnika, pediatra.


Ali lahko sesanje prsta ali dude vpliva na otrokove zobe?
Če gre za redno prakso, ki traja več let, ta lahko vpliva na postavitev zob, zaradi česar utegne biti kasneje potrebna ortodontska obravnava.

Kaj pa prehrana otroka?
Za dojenčka je dojenje najboljši način hranjenja. Priporočljivo je, da je otrok prvih šest mesecev izključno dojen, zatem pa poleg dojenja potrebuje starosti ustrezno dopolnilno prehrano. Pazite, da bo otrok vso hrano in pijačo, ki vsebuje sladkorje, zaužil le v času rednih obrokov. NE pomakajte otrokove dude ali grizala v sadne sirupe ali sadne sokove in otroku pred spanjem ne ponujajte ničesar sladkega. Nikakor naj otrok NE zaspi s stekleničko s sladko vsebino. Z vsem tem bi namreč otrokove zobe izpostavili škodljivim kislinam, ki napadejo površine zob in povzročijo kariozne spremembe.Zaradi tveganja prenosa škodljivih bakterij iz vaših ust v otrokova pa tudi NE oblizujte otrokove žličke ali dude.

Kdaj naj pričnem s čiščenjem otrokovih zob?
Majhni otroci si zob seveda ne morejo očistiti sami in si jih ne bodo mogli temeljito očistiti, dokler ne bodo stari okrog šest let, lahko pa tudi več. Vse dotlej bodo potrebovali pomoč. S čiščenjem otrokovih zob je treba začeti takoj, ko začno izraščati, in to z zobno ščetko in zobno kremo, ki vsebuje fluorid. S ščetkanjem zob namreč odstranjujemo zobne
obloge (plak), zobno sklenino pa pri tem krepimo le, če uporabljamo zobno kremo s fluoridom. Ker vam bo skrb za otroka vzela veliko časa, je pomembno, da pri tem ne pozabite poskrbeti za svoje zobe.


Kako naj svojemu otroku očistim zobe?
Namestite se v položaj za otrokom, njegova glava pa naj počiva na vaši dlani. Uporabite mehko zobno ščetko s ščetinami iz najlona in za majhno zrno graha zobne kreme, ki vsebuje fluorid. Nežno čistite zobe in dlesni. Z odraščanjem otroka boste to tehniko vedno težje uporabljali, toda postopoma lahko vedno več odgovornosti za čiščenje zob prepuščate
otroku. Dokler pri tem ne bo povsem samostojen, je pomembno, da mu zobe temeljito očistite dvakrat dnevno.


Kaj, če si moj otrok poškoduje zob?
V primeru kakršne koli nesreče ali poškodbe zob se nemudoma obrnite na zobozdravnika. Če se to pripeti zunaj delovnega časa, poiščite pomoč pri dežurnem zobozdravniku ali oralnem kirurgu.

Kje lahko dobim dodatna pojasnila v zvezi s skrbjo za otrokovo ustno zdravje?
Dobra priložnost za seznanitev z ustrezno skrbjo za ustno zdravje v nosečnosti in po rojstvu otroka je udeležba v šoli za starše. Dodatne nasvete in pojasnila, pomembne prav za vašega otroka, pa boste lahko dobili od specialista za otroško in preventivno zobozdravstvo in njegovih sodelavcev, ko boste z otrokom obiskali zobozdravnika.